PreformancePreformance


De definitie van sportmassage is:
“Een complex van handgrepen, toegepast met de blote hand op de in principe onbedekte huid van de passieve gezonde sportbeoefenaar met het doel diens lichamelijke conditie te bestendigen, ter verbetering en/of de eventuele nadelige gevolgen van de sport weg te nemen of deze zo min mogelijk te doen voelen”.

Sportmassage
De term sportmassage wordt gebruikt als verzamelnaam voor diverse verrichtingen, die sportmasseurs toepassen op sporters om hen een bestendige of betere sportprestatie te laten leveren of om hen te helpen bij het herstel naar volledige sporthervatting na een blessure.

De verrichtingen, die gediplomeerde sportmasseurs mogen uitvoeren zijn:

  • Het geven van eerste hulp bij sportongelukken (EHBSO)
  • Het doen van functieonderzoek van spieren en gewrichten bij sporters om vast te stellen of een sporter mogelijk na een sportvrije periode of na een blessure weer volledig aan sportbeoefening kan doen. Hierbij wordt er bij behandeling na een blessure van uitgegaan, dat de sporter na de blessure (en mogelijk na het ontvangen van EHBSO) een arts heeft bezocht, die de diagnose heeft gesteld en uitspraken heeft gedaan over de sporthervatting. De sportmasseur kan op grond van zijn onderzoek de sporter bij restklachten van een blessure adviezen geven met betrekking tot de sporthervatting (zoals trainings-/wedstrijddeelname, voeding/drinken/leefgewoonten, warming-up en cooling-down elementen en/of het gebruik van een tape- en/of bandageconstructie).
  • Het geven van tape- en of bandageconstructies aan sporters voorafgaande aan deelname aan een sportevenement. Meestal is de constructie bedoeld ter ondersteuning van restklachten na een blessure. Voorwaarde voor het geven van de constructies door de sportmasseur is, dat de diagnose van de blessure door deskundigen (huisarts, specialist) moet zijn gesteld. Mogelijk daarbij is, dat de sporter op advies van een arts is behandeld door (para)medici (bijvoorbeeld een fysiotherapeut).
  • Het geven van massage met de kenmerken van sportmassage.

Training en het leveren van sportieve prestaties zijn een voordurende belasting voor het lichaam. Een eenmalige sportmassage kan heel prettig zijn, maar heeft slechts een zeer beperkt effect. Afhankelijk van je mogelijkheden is het aan te raden om je minimaal één keer per twee weken te laten masseren.

Een sportmassage van de meest belaste spiergroepen duurt minstens een half uur. Ook is een algehele lichaamssportmassage van een uur mogelijk.

Voorts wordt het tot de taak van de sportmasseur gerekend om sporters met raad en daad terzijde te staan met adviezen over voeding, trainingsaanpak en verzorging van het lichaam. Behalve massages, uitgevoerd voor de training of wedstrijd, zal de sportmasseur juist ook na de training en/of wedstrijd kunnen masseren. Hiermee kan spierstijfheid verminderd of zelfs voorkomen worden. Naarmate de trainingen frequenter worden zal de noodzaak tot massage toenemen, omdat het lichaam minder tijd gegund wordt om te herstellen.  
Massage kan in dergelijke gevallen het herstelproces versnellen en ondersteunen.

Sportmassage is een massage die stevig en meer op de spieren is gericht met als doel de doorbloeding van de spieren te verbeteren en daardoor de afvalstoffen sneller uit het spierweefsel af te voeren. Hierdoor verbetert de conditie en zullen blessures sneller herstellen.
Niet alleen voor sporters om voor of na het sporten te ondergaan, maar voor iedereen die wel eens last heeft van bijvoorbeeld een vastzittende nek en/of schouders of gewoon na een drukke werkdag.

Sportmassage’ is eigenlijk veel breder dan het in eerste instantie lijkt.
Een belangrijk onderdeel is de massage zelf, maar bijvoorbeeld ook:

  • Onderzoek naar lichaamshouding, bewegingspatronen en eventuele correctie
  • Bekijken en beoordelen van blessures
  • Adviseren over omgaan met blessures of  andere lichamelijke ongemakken-
  • Adviseren over trainingsopbouw, herstel,  voeding, kleding enz.
  • Functietesten van spieren en gewrichten
  • Opsporen  van verhardingen of verkortingen in de spieren
  • Aanleggen van tapes of  bandages als ondersteuning voor verzwakte of herstellende gewrichten en spieren
  • Doorverwijzen of overleg met arts of fysiotherapeut

Kortom: een algehele ondersteuning en begeleiding van de sporter door een professionele verzorger.

Het doel van Sportmassage kan drieledig zijn:

Preventief: (voorkomend)
Bewerkstelligen van een betere doorbloeding, een beter functioneren, een betere coördinatie, waardoor de kans op het ontstaan van blessures minder wordt.

Preparatief: (voorbereidend)
Vóór het leverenvan een prestatie moet het lichaam in de "prestatiestand gebracht worden. Dit doe je door middel van een warming-up. Een sportmassage kan een warming-up niet vervangen, maar er wel een onderdeel van zijn. De spieren moeten onder meer op de juiste spierspanning worden gebracht en beter doorbloed worden. Deels kan dit met behulp van een (stimulerende) sportmassage.
Een voorbereidende sportmassage kan door sporters, naast de fysieke voorbereiding, ook gebruikt worden om zich mentaal voor te bereiden op de te leveren sportieve prestatie.

Curatief: (genezend)

Het herstellen van de normale toestand na een zware inspanning. Het afvoeren van vermoeidheidsstoffen (melkzuur), hierdoor wordt spierpijn voorkomen of sneller weggewerkt

Tijdstip van de sportmassage

Pre-activiteitsmassage:
Massage voor de wedstrijd of training. Dit is een massage om een goede doorbloeding van de spieren te verkrijgen.(de spieren "los" te maken) De spieren worden geschikt gemaakt voor de te komen inspanning. Deze massage is géén vervanging van een warming-up maar een onderdeel van een goede warming-up, waardoor de kans op blessures vermindert.

Inter-activiteitsmassage:
Massage tijdens de wedstrijd of tussen twee  wedstrijden/trainingen in op dezelfde dag. Net na de inspanning is het een  massage waarbij de normale toestand van het weefsel wordt hersteld en net voor een volgende inspanning om de doorbloeding weer op gang te helpen.

Post-activiteitsmassage:

Massage na een wedstrijd of  training. Deze vorm van sportmassage komt in de praktijk het meeste voor en  heeft tot doel dehydratie (ontwatering), het herstellen van de weefsels.  Vermoeidheidsstoffen (melkzuur) en afvalproducten worden d.m.v. de massage beter  afgevoerd. Daarmee wordt het herstel bevorderd en eventuele spierpijn voorkomen, waardoor het lichaam weer beter en sneller voorbereid zal zijn op een volgende inspanning.

Passiviteitsmassage:
Massage in een rust periode. Onder deze massage wordt verstaan de massage als u even  geen wedstrijd of training op het programma heeft staan. Bij deze massage wordt  de conditie op peil gehouden. Deze massage is een algehele lichaamsmassage dit in tegenstelling tot bovengenoemde massage's dat zijn over het algemeen deelmassages. Na de sportieve activiteit is het doel van de sportmassage tegengesteld: de spieren moeten dan weer tot ontspanning gebracht worden. De  sportmasseur past handgrepen, tempo en dosering van de sportmassage toe  afhankelijk van het doel en de toestand van de spieren.

Door training en het leveren van sportieve prestaties loopt het lichaam schade op. Spieren spannen zich tijdens het leveren van prestaties aan, ze leveren kort- of langdurig kracht en ze zijn onderhevig aan rek. Het band- en peesapparaat geleidt bewegingen en vangt krachten op.
Met sportmassage wordt het lichaam geholpen bij het herstel zodat het steeds beter kan presteren.

Wat zijn de effecten van een herstelsportmassage?
Het belangrijkste effect is afname van de spierspanning. Hierdoor zal de doorbloeding van het lichaam toenemen en bouwstoffen kunnen aangevoerd worden. Vochtophoping als gevolg van spierschade zal beter afgevoerd kunnen worden.

Heeft u nog vragen of bent u nieuwsgierig geworden.
Neem gerust contact op info@preformance.nl